Hvad kan du opleve i Qasigiannguit?

Der er meget at opleve i vores lille perle af en by, og et område. Her vil vi fortælle lidt om nogle af mulighederne.

Qasigiannguit – Diskobugtens Perle

Qasigiannguit ligger i det østlige hjørne af Diskobugten, ca. 3 timers sejllads syd for Ilulissat og 4 timers sejlads øst for Aasiaat.

Qasigiannguit er Grønlands næstældste by, grundlagt i 1734. Byen nåede sin storhedstid i 1970’erne, da rejefiskeriet var på sit højeste og arbejdskraft kom til Qasigiannguit fra hele Grønland. I dag bor der omkring 1200 indbyggere i byen, der foruden Royal Greenlands store hellefiskefabrik også er vært for Grønlands første efterskole. Qasigiannguit er en del af Qaasuitsup Kommunia, der arealmæssigt er verdens største kommune.

Qasigiannguit kaldes ikke uden grund Diskobugtens Perle, da vejret i sommermånederne er meget stabilt og temperaturen ofte når op omkring 20 grader. Sommeren byder på sollys døgnet rundt, og det er en fantastisk oplevelse at sidde i midnatssolen og studere grundstødte isbjergbjerge. Juni og juli byder på et væld af blomster, og i august og september bugner fjeldet af sortebær, klar til plukning.

Som mørketiden nærmer sig, kommer nordlyset og sneen. Fra slut-november og til midt-januar er solen væk og dagene meget korte, så det er en stor og glædelig begivenhed at solen bydes velkommen tilbage i midten af januar.

De kolde isvintre pakker ofte byen inde i havis, hvilket giver gode muligheder for traditionelt isfiskeri efter hellefisk og havkat, gerne lige udenfor byen. I de lange lyse vinterdage i marts og april er der travlhed på isen og i weekenderne er havisen også et attraktivt mødested for en kop kaffe, lidt fiskeri og en god snak. For byens gæster er det en speciel oplevelse at se børn og unge spille fodbold i solen på havisen.

Vinteren er også tid for hundeslædekørsel. Qasigiannguit er hjem for mange hundrende slædehunde, der både bruges til traditionelt erhvervsfiskeri og til hobbykørsel. Året rundt er slædehundene et godt symbol på, at Qasigiannguit er hjem for moderne mennesker med levende rødder i en traditionel kultur.

Vandremuligheder

Smukke oplevelser venter i fjeldet. Tag madpakke og kaffe med i rygsækken og nyd de flotte udsigter, fjeldets mange farver og det gode selskab. Hjemme igen kan I hvile fødderne, nyde roen og udsigten over Diskobugten fra Hotel Diskobays terrasse. Vandrestøvler anbefales, når I færdes i fjeldet.

 

Eqalunnguit – Strømstedet

Tag turen gennem byen og fang den gult markerede rute til Strømstedet. Her løber Tasersuaq-søen ud i Laksebugten og i sæsonen er der rig mulighed for fange fjeldørreder. Turen kan nemt varieres med afstikkere fra de gule markeringer, enten ned mod søen eller op ad fjeldet. Gul rute, ca. 5 km hver vej.

 

Kangerluluk – Paradisbugten

Gå forbi museet, forbi hundepladserne og med retning mod radioantennen. Her starter den blå rute, der fører jer ned til Bryghusbugten, hvor Qasigiannguit blev grundlagt. Her krydses et vandløb, først helt nede ved strandkanten og siden lidt oppe i terrænet. Ruten går forbi Bings Hule og videre ned til den skønne Paradisbugt, hvor du kan dyppe tæerne, gå på opdagelse blandt de store flotte sten og nyde en grønlandsk sandstrand. Herfra kan turen fortsættes op langs fjeldsiden til vandfaldet. Hjemturen kan evt. varieres med en tur vestom søen, over de små høje og forbi Krudthuset. Blå rute, ca. 5 km hver vej, yderligere 2 km til vandfaldet.

Qaqqarsuaq –  det høje fjeld

Turen op ad Qaqqarsuaq (450 m) er meget stejl, men den imponerende udsigt til Ilulissat Isfjord og glimt af indlandsisen er turen værd. Turen er kun markeret enkelte steder med gule pile. Alternativt kan Qaqqarsuak bestiges fra bagsiden, hvis man følger den blå rute næsten helt ned til Paradisbugten og derefter går op bag om fjeldryggen. Når stigningen jævner lidt ud, går man forbi de første to toppe på venstre hånd. Derefter når man en lille slugt, som man går op igennem til den lille sø. Herefter ligger toppen til højre og inde bag den er der yderligere to højdepunkter.

 

Nuusuaq – halvøen i Tasersuaqsøen

En smuk tur ud på tangen midt i søen. Gå forbi museet, forbi hundepladserne og drej af til højre efter heliporten. Følg vejen ud til grusgraven, hvorfra stien ud på Nuussuaq er tydelig. Nyd panoramaudsigten over søen, fjeldet og Laksebugten. Ca. 3 km hver vej.

Qasigiannguit Museum

 

Qasigiannguit Museum ligger ved den gamle havn og har en række udstillinger, der absolut er et besøg og en rundvisning værd.

Poul Egedes gamle butikshus fra 1734 rummer idag en enestånde arkæologisk samling fra udgravningerne af en boplads fra Saqqaq-kulturen (ca. 2000 f. Kr). Her udstilles en række redskaber – fra synåle til fangstvåben, der sammen med fundene fra køkkenmøddingerne giver et billede af en avanceret kultur, der bevægede sig vidt omkring som årstiderne og fangstdyrerne skiftede. Disse fund fra øen Qeqertasussuk er takket været permafrosten og forskernes nye metoder til stadighed med til at give os ny viden om de folk, der som de første bosatte sig i Grønland.

Museets tørvehytte viser et grønlandsk hjem, som det så ud op til 2. verdenskrig. I sommeren er her lørdagsåbent med kaffe og kage. For yderligere åbning af tørvehuset eller arrangementer heri, kontakt museet.

I byens gamle telestation vises en udstilling, der skitserer fanger- og fiskerlivet. Her er en samling af mandsdragter, ligesom museet også udstiller en rækkefarvestrålende kvindedragter og beskriver fremstillingen og udviklingen af denne.

Qasigiannguits moderne historie illustreres gennem udstillingen om rejeproduktionen, der i 1960’erne og frem gjorde Qasigiannguit til en blomstrende produktionsby, hvor rejerne blev kaldt Det Lyserøde Guld. Rejefabrikken er nu nedlagt og Qasigiannguit leverer i stedet hellefiskeprodukter til hele verden.

Levende Boplads

Et besøg i Qasigiannguit giver et helt unikt indblik i Grønlands historie. I Projekt Levende Boplads – Nunaqarafik Ummasussusilik – arbejder frivillige og fagfolk sammen for at levendegøre og formidle Thule-kulturen, som den var omkring 1700-tallet.

Vinteren igennem mødes projektets frivillige og fremstiller redskaber, skindtøj og husgeråd baseret på den faglige viden, der findes om Thule-kulturen. I sommeren flytter gruppen udendørs, konebåden og kajakkerne sættes i vandet, deltagerne trækker i skindtøjet og gør sig klar til at tage deres publikum med til en sommerdag hos en Thulefamilie i 1700-tallet.

Uanset om det moderne publikum bliver inviteret på leg, til at deltage i arbejdet eller bliver budt på en bid mad stegt på stegesten, så er en eftermiddag med Thule-familien i Qasigiannguit en enestående oplevelse.

Vinter i Qasigiannguit = hundeslæde, sne, is og nordlys

Sommer i Qasigiannguit = Hvaler, vandring, midnatssol, isfjelde og sejlture