Hotel Diskobay

Hvaler i Qasigiannguit

Om sommeren ser vi ofte hvaler i Qasigiannguit. De hyppigste gæster er Finhvaler og pukkelhvaler. Finhvalen er den næststørste hval i verden – kun overgået af blåhvalen. De kan blive op til 24 meter lange. Men trods det er pukkelhvalen vores favorit. Selvom den er mindre end finhvalen er den trods alt en ordentlig basse på op til 30 tons. Og så er den rigtig flink til at vise sin hale, finner – og ja, nogle gange er hele kroppen ud af vandet. Pukkelhvalen gør sig rigtig godt på billeder, og derfor kommer der her en lille pukkelhvals-topti. Selvom man får gode oplevelser af hvalerne fra land, så anbefaler vi altid også at tage på en hvalsafari, og komme helt tæt på de store dyr. Det giver altid en oplevelse med en ekstra dimension.

Hvaler

Vores yndlings-Top-10 fakta om pukkelhvalen

1) Størrelse
Pukkelhvalerne kan veje op til 30 tons og blive op til 16 meter lange. Det svare til 11 elefanter eller 600 mennesker. Alene deres lunger fylder som en lille bil, og deres hjerne vejer 5 kg.

2) Kalvene
En nyfødt pukkelhval er 3 – 4,5 meter lang og vejer næsten et ton.

3) Alder
Pukkelhvaler bliver typisk omkring 50 år, men kan blive helt op til 100 år.

4) Føde
Pukkelhvalerne kommer kun til Grønland for en ting – det store arktiske spisekammer. Det spiser mindre dyr i store stimer – f.eks. kril, rejer og ammassatter (lodder).

5) Rejselyst
Når Pukkelhvaler har spist sig mætte og fede i de grønlandske fisk, så svømmer de fleste til Haiti og Puerto Rico til romantik, hvalsang og føder deres unger. Nogle pukkelhvaler svømmer helt op til 18.000 km på deres rejser imellem sommer-spisning og vinter-områder.

6) Under vandet
En pukkelhval kan være under vandet helt op til 45 minutter. Men som regel kommer de meget oftere til syne. De små kalve kan kun være neddykket i 3-5 minutter. Udåndingsluften – også kaldet blåsten – kan være op til 6 meter høj.

7) Springkraft
En pukkelhval kan springe helt ud af vandet med sine samfulde 30 tons.

8) Jagtstrategi
Pukkelhvalerne kan samarbejde i jagten på fisk. En kan omringe en fiskestime med luftbobler, som tvinger fiskene til overfladen. Derefter kommer de andre pukkelhvaler nedefra med åbent gab, og hapser de chanceløse fisk.

9) Unikt halemønster
På bagsiden af halen har hver pukkelhval en unik tegning – en slags fingeraftryk. Så man kan kende alle hvalerne fra hinanden, og derfor ved vi at en del af dem kommer tilbage til Grønland hvert år.

10) Hvalsæsonen i Qasigiannguit
Pukkelhvalerne kommer typisk i juni måned, og svømmer normalt sydpå igen i løbet af efteråret.